Om Interventionisten Camilla Kuylenstierna

Beroendesjukdomen  är en av de mest stigmatiserade och skadliga sjukdomarna i vårt samhälle, ofta förknippad med skam och skuld. Tyvärr leder detta till att vi inte talar om sjukdomen så mycket som vi borde, vilket gör att många drabbade inte får den hjälp de behöver – varken de som själva är beroende eller deras nära och kära. Detta har allvarliga konsekvenser, som emotionell ohälsa, ekonomiska problem, ineffektivitet på arbetsplatsen, och tragiska händelser som våld och olyckor.

Mitt mål är att motverka beroendesjukdomen och hjälpa både de drabbade och deras närstående att ta ansvar, genom respekt, integritet, kärlek och medkänsla. Tillsammans kan vi göra skillnad och skapa en bättre framtid.

Därför har jag, Camilla Kuylenstierna, sedan 2011 arbetat som certifierad ARISE-interventionist (CAI), där jag har haft förmånen att hjälpa människor att övervinna beroende. Min resa började redan 2007 när jag bodde och arbetade i USA. Som nykter alkoholist sedan 2005 fick jag möjlighet att upptäcka den djupa kunskap och expertis som finns kring alkoholberoende, inklusive interventioner.

Med min bakgrund i näringslivet och egna erfarenheter av beroendesjukdomen, insåg jag snabbt att det fanns ett stort behov av dessa tjänster här i Norden. I Sverige är vi ofta försiktiga med att ”lägga oss i” andras liv, vilket ibland kan uppfattas som integritetskränkande. Detta gör att många som står nära en beroendesjuk, såsom chefer, kollegor, vänner och familj, drar sig för att ingripa av rädsla för att bli avvisade eller förvärra situationen. Detta skapar en känslig och svår situation som kan vara nästintill omöjlig att hantera utan rätt stöd.

Jag strävar efter att arbeta med alkoholberoende på ett kärleksfullt och icke-dömande sätt, helt fri från skuld eller skam. Den metodik jag är utbildad i, ARISE Invitational Intervention (Inbjudande Intervention), syftar till att skapa ett jämlikt och respektfullt förhållande mellan den beroendesjuka och deras närstående. För att säkerställa bästa möjliga stöd har jag också etablerat internationella samarbeten med experter i bland annat Skottland, Spanien och USA. Detta ger tillgång till fler behandlingsalternativ än vad som traditionellt erbjuds i Sverige, och hjälper även anhöriga att få det stöd de behöver, exempelvis för att hantera medberoende.